Кадър ФБ, Б. БорисовАко желае да запази поне малко достойнството си,

...
Кадър ФБ, Б. БорисовАко желае да запази поне малко достойнството си,
Коментари Харесай

Дойче Веле: Борисов трябва да напусне властта час по-скоро иначе го чака срамно фиаско

Кадър ФБ, Б. Борисов

" Ако желае да резервира най-малко малко достойнството си, Борисов би трябвало да спре с финтовете, да извади главата си от пясъка и да напусне властта час по-скоро. Иначе рискува срамно крушение "  

Това по този начин започва коментарът на Петър Чолаков за Дойче Веле. Ето и целия текст:

Намекът за оставка, който направи министър председателят Борисов в неделя вечерта, се оказа на ниска цена политически финт. А може и да е било моментно съмнение. Без значение. Финтът няма да мине. Вместо да се аргументира с напрегнатата си стратегия, в която влизали задължения като оправянето с Ковид-19 и Зелената договорка, Борисов би трябвало да внимава да не прати себе си и последователите си в политическото несъществуване.

Настроенията срещу управлението се ускоряват. Данните демонстрират, че към 60% утвърждават митингите против държавното управление, а 50 на сто са съгласни с главното им искане: оставка на кабинета и предварителни избори. Опитът на Борисов да се измъкне от свадите с няколко министерски оставки явно е несполучлив.

Вярно и погрешно

Защитници на държавното управление, несъмнено, оспорват достоверността на цитираните данни от проучвания на " Афис " и " Алфа рисърч ". Икономическата обстановка била постоянна, министър председателят Борисов се употребил с поддръжката на европейските сътрудници, на площадите излизали единствено няколко стотици, в най-лошия случай няколко хиляди, което, видите ли, било надали не тирания на малцинството. Поради което трябвало да се следва законната процедура - т.е., да се чакат идващите постоянни избори. Така повелявала демокрацията.

Да разгледаме в резюме горните известия. Каква постоянна икономическа ситуация може да има в най-бедната страна в ЕС , от която хора в най-трудоспособна възраст не престават всеобщо да емигрират в търсене на по-достоен живот - това въобще не си заслужава да се разяснява.

Да попитаме също по този начин:  за каква демокрация става дума в действителност в България? Да вземем единствено един фрапантен образец: кой излъчи Иван Гешев - един основен прокурор, трансформирал в свое кредо нарушаването на правилото за невиновност до доказване на противното . Обществената оценка е безапелационна: единствено 20% утвърждават работата му, а за 37,9% „ прокуратурата има право да проверява чиновници на президентството, само че го направи жестоко и демонстративно, за да всее боязън и унижи Радев ” ( " Алфа рисърч " ). Накратко: прокуратура явно изпълнява политически поръчки. Или и тези данни са манипулативни, погрешни?

А какво да кажем за рекета, който изглежда се е трансформирал в главен инструмент на властта?  Този инструмент прозира и в аферата „ Осемте джуджета ”, и в притискането на Васил Божков-Черепа да влезе „ в скица за съпорт ”. Прокуратурата още не може да изясни каква е логиката Божков да инкриминира самичък себе си с разкритията, които прави. Какви са тези честни демократи, които „ опасяват ” човек като Черепа? А отношението към президента? А замесването на премиера в „ барселонската скица "? А далаверите с обществени поръчки, които не престават с години? А другите заметени под килима кавги като „ Апартаментгейт ”?

Да, сътрудниците на Борисов в ЕНП го поддържат, тъй като не се вълнуват какво става в задния двор на Европа - значими са им гласовете в Европарламента. Затова пък редица европейски медии заговориха в детайли и пространно за свадите, в които са се оплели ГЕРБ, а одобрени чужди анализатори призовават Меркел да приключи поддръжката си за българския министър председател. А що се отнася до " законната процедура " - за каква процедурна легитимност приказваме, когато ръководещите се държат като разбойническа тайфа, а „ народна власт ” е просто лицемерното име на пиратския им транспортен съд?

И без петел ще съмне

След повече от 10 години и три държавни управления, същността на ГЕРБ и водача им лъсва за от ден на ден хора. Протестите няма да затихнат. А по мотив стоновете, че в случай че Борисов си заминел, страната щяла да се счупи, да си напомним поговорката: И без петел ще съмне.

Трябва ли милиони да залеят улиците и площадите, с цел да напуснат ГЕРБ властта? Трябва ли да дочакаме следващите, още по-дискредитиращи записи, следващите кавги, с цел да прозре Борисов най-сетне, че (може би за пръв път в кариерата си на политик) е изгубил връзка с действителността?

Нов кабинет на ГЕРБ, само че с различен министър председател не е решение. Защото занапред е ясно, че Борисов ще продължи да бъде мощната фигура, която дърпа лостовете зад кадър. Колкото повече върти и усуква, колкото повече се ослушва, толкоз повече Борисов рискува кариерата му на политик да приключи със срамно крушение, с проваляне, което може и да " усъвършенства "  печалния връх на държавното управление " Орешарски ". Ако желаят да запазят най-малко малко достойнството си и бъдещите си политически шансове, Борисов и ГЕРБ трябва да спрат с финтовете, да извадят главите си от пясъка и да изоставен властта час по-скоро.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР